Renovera kulturbyggnader

Renoveringar av kulturbyggnader

Renovating cultural buildingsVackra kulturbyggnader är verkligen en fröjd för ögat, en upplevelse att ta del av runt om i Sverige. Landsbygden innehar gamla kyrkor, slott och herrgårdar med anor som går tillbaka i historien med flera hundra år och i städerna finns gamla arbetarbostäder, restauranger och nöjeslokaler.

Överallt blandas äldre och nyare stadsbebyggelse och det krävs både underhåll och renoveringsarbeten för att försäkra att framtida generationer också ska få ta del av våra gemensamma kulturbyggnader.

Vid renoveringar eller byggnadsvård av äldre kulturbyggnader krävs det en varsam hand och en stor yrkesskicklighet. Att bevara särskilt arkitektoniskt och kulturellt intressanta byggnader inför framtiden ställer höga krav på kunnande och fingertoppskänsla hos hantverkarna som skall utföra arbetet.

Samtidigt krävs nytänkande av hantverkarna som ibland ställs inför problem där de skall återskapa äldre metoder eller nyttja material som inte längre används; att se hur äldre och nyare byggmetoder kan kombineras för att renovera kulturbyggnader på ett korrekt sätt är en stor utmaning.

Några tips

Gamla byggnader har i regel en väldigt robust och kvalitativ grundkonstruktion. Dimensioner och mått är ofta väl tilltagna samt välbyggda för att hålla en lång tid framöver. En del menar att nyare byggnader kommer behöva mer renovering och underhåll om 100 år än byggnader som redan idag kan vara flera hundra år gamla. Vad ska man tänka på om man ska renovera en gammal kulturbyggnad? Låt säga att du skall renovera en gammal smedja från 1800-tales andra hälft.

1. Vänta inte för länge. Börja renoveringen i tid.

2. Använd gamla metoder och material.

3. Försök hitta information om hur byggnaden såg ut från början.

4. Ha en god tidsram, slarva inte.

5. Bevara, spara och återvänd är en bra princip.

6. En gammal byggnad blir aldrig i nyskick, förvänta dig inte underverk.

7. Fråga om råd, när du inte vet.

8. Dokumentera allt du gör på byggnaden.

Byggnader slits, används flitigt av boende eller besökare och blir utsatta för väderväxlingar genom åren. Man blir tvungen att renovera en byggnad förr- eller senare så spara gärna tipsen tills det blir renoveringsdags.