Renovera badrum

Badrummet blir finrummet

renovating bathroomsSynsättet hur ett badrum ska se ut och användas har gradvis förändrats de senaste 10-15 åren. Från att ha varit en relativt enkel inrättning ser man idag en tendens mot lyxigare, mer SPA inriktade och designade badrumsrenoveringar. Badrummet har på ett sätt blivit finrummet och är idag ett minst lika viktigt rum som köket eller vardagsrummet. Parallellt med att badrummet har övergått från ett enkelt wc, handfat och dusch till att vara roséfärgade badrumskranar, vackra mosaikgolv och lyxiga badkar med lejontassar. Blir den naturliga följdfrågan vad kostar det att renovera ett badrum idag och hur mycket kan man göra själv?

Anlita firmor och kostnader

Badrummet kräver ofta flera yrkesspecialiseringar vid en renovering: rörmokare, elektriker, plattsättare och snickare. Idag är det vanligt förekommande att firmorna som är verksamma inom badrumsrenoveringar erbjuder kompletta lösningar på hela arbetet av en badrumsrenovering.

Eftersom firmorna som arbetar med badrumsrenoveringar ytterst sällan tar betalt per timme, istället brukar firmorna ta betalt per kvadratmeter. Mellan tummen och pekfingret ligger kostnaden på 3000 – 5000 kr per kvadratmeter för de enklaste typerna av badrumsrenoveringar.

River man ut hela badrummet för att sätta in ett helt nytt kan man ha en fingervisning på ett pris som ligger mellan 5000 – 10.000 kr per kvadratmeter. Vill man ha ett lyxigare badrum med exklusiva produkter kostar det med lätthet 15.000 – 20.000 per kvadratmeter och uppåt.

Givetvis varierar priserna beroende på var man bor och vilka firmor man väljer. Tumregeln är att alltid ta in offerter och kostnadsförslag från minst fem olika firmor och jämföra. Det kan verkligen löna sig att inte ta första bästa firma man får upp på en sökning på nätet. Och glöm inte bort att ROT-avdraget gäller för badrumsrenoveringar.

Renovera på egen hand

Anledningen till att man brukar avråda att renovera badrum själv är att man som lekman inte är behörig och certifierad. Vilket i praktiken innebär, att du är oförsäkrad. Om badrumsrenoveringen du har gjort själv åsamkar skada på andra lägenheter eller i fastigheten blir du ensam ersättningsskyldig. Anlita alltid behöriga och certifierade firmor vid en badrumsrenovering.